Suomalainen Kirjakauppa

14.04.2021

Miten rakennat kirjan jännitteen, Enni Mustonen?

Enni Mustonen: Näkijä (2021, Otava)

Katso kirjailijahaastatteluita:

Enni Mustonen: Näkijä
2021, Otava
Ismo Leikola: Suo, kuokka ja Hollywood
2021, Siltala
A. W. Yrjänä: Grammata
2021, Like
Jani Toivola: Poika ja hame
2021, Otava
Pirkko Kasanen: Valmistaudu vapauteen
2021, Otava

Suomalainen Kirjakauppa on iloisesti palveleva, jokaisen suomalaisen kirjakauppa. Kirjojen lisäksi Suomalainen tarjoaa lahjatuotteita, askartelutarvikkeita, taidetarvikkeita, pelejä ja toimistotarvikkeita. Suomalainen Plus -palvelu tarjoaa e- ja äänikirjoja joko kuukausitilauksena tai lahjakorttina.

Kaikki alkoi Aleksanterinkadulta

Ensimmäinen Suomalainen Kirjakauppa avattiin Helsinkiin vuonna 1912, Aleksi 23:n kolmen sepän patsaan eteen. Myymälätoiminnan laajentaminen alkoi vuonna 1965, jolloin ensimmäinen sivuliike avattiin Kaivokselaan ja toinen seuraavana vuonna Myllypuroon.

Vuonna 1967 Suomalainen Kirjakauppa perustettiin Kontulaan ja Vuosaareen ja vuotta myöhemmin Tapiolaan. Kaikkien näiden tulos vastasi odotuksia tai ylitti ne. Verkkokirjakauppa, Suomalainen.com, perustettiin vuonna 1999 täydentämään myymäläketjua. Nykyään Suomalainen Kirjakauppa on Suomen suurin, valtakunnallinen kirjakauppaketju, jolta löytyy myymälöitä yli neljältäkymmeneltä paikkakunnalta läpi Suomen, aina Helsingistä Rovaniemelle asti.

Miksi lähditte mukaan Kohtaamisia kirjakaupassa -hankkeeseen?

– Elämme erikoista vuotta koronatilanteen takia ja koska nyt ei suositella pidettäväksi isoja myymälätapahtumia, halusimme tuoda kirjailijatapaamiset kotisohville, kertoo Marianne Kankaanpää, Suomalaisen Kirjakaupan markkinointipäällikkö.

Suomalaisen Kirjakahvila -tapahtumat Facebookissa yhdistävät kirjailijat ja lukijat.

– Järjestämme Kirjakahvila-livehaastatteluja joka torstai Facebook-sivuillamme. Mikäli et pääse osallistumaan juuri tapahtuma-aikaan, haastattelut voi katsoa jälkikäteen Facebook-sivujemme kautta. Toivomme, että some-tapahtumamme innostavat lukijoita, Marianne Kankaanpää sanoo.

Loppuvuoden Facebook-haastatteluissa nähdään Miika Nousiainen, Christian Rönnbacka ja JP Koskinen.

Tiesitkö?

Suomalainen Kirjakauppa järjesti kesällä 1978 Helsingissä pidetyn suuren kansainvälisen matemaatikkokongressin kirjanäyttelyn, johon osallistui 60 eturivin tieteellistä kustantajaa eri puolilta maailmaa.

Muistoja Suomalaisesta Kirjakaupasta

Leena Valpio on tehnyt elämäntyönsä kirjallisuuden parissa ja oli Aleksin Suomalaisen Kirjakaupan myymäläpäällikkönä vuosina 1999-2006. Näin hän muisteli tapahtumarikasta aikaa kirjakauppaurallaan:

Monica Lewinsky vieraili Aleksin Suomalaisessa Kirjakaupassa. Koko Kolmen sepän aukio oli tupaten täynnä kansaa, samoin kirjakauppa. Turvamiesten saattamana hänet saatiin esiintymislavalle. Olimme lukeneet lehdestä, että Monica tykkäsi ruusukuvioisista kankaista, ja meillä sattui somistamossa olemaan pakka sellaista. Se ripustettiin lavan taustaksi ja kyllä Monica siitä tykkäsikin. Kun vierailu oli ohi ja saattelin neidon autoon, hänelle lykättiin loppupakka kangasta mukaan. Ei tiedä, vaikka siitä olisi ommeltu verhot Monican makuuhuoneeseen.

Jane Fonda esiintyi ennen Aleksin päämyymälää kauppakeskus Sellon Suomalaisessa Kirjakaupassa. Olin katsomassa vierailua ja kysyin Otavan silloiselta tiedotuspäälliköltä Liisa Riekiltä, pääsisinkö heidän kyydissään Aleksin Suomalaiseen, jonne Jane oli menossa. No Janen autoon en päässyt, mutta sain kyydin turvamiesten autossa ihan ”jenkkityyliin”. Matkalla Jane Fonda sai idean käväistä kahvilla Karuselli-kahvilassa, ja tämähän sekoitti turvamiesten suunnitelmat täysin. Istuimme autoissa, kunnes kahvila oli todettu turvalliseksi ja kahvit juotiin turvamiesten ympäröimänä. Jane oli ihan mahdottoman mutkaton tapaus.

Presidentti Mauno Koivisto oli tulossa vierailulle ja taas presidentin kanslia otti yhteyttä. Koivistolla olisi mukanaan pari turvamiestä, jotka organisoisivat vierailun kulun. Olin taas siellä pääovella passissa ja odottelin vierastani ja mustaa autoa. Tuli ratikka ja Mauno Koivisto sieltä yksin! Mikäpäs siinä, veimme kollegani kanssa presidentin takahuoneeseen. Sitten alkoi kalossien riisuminen – se ei ollut helppoa ja auttaakaan ei oikein uskaltanut. No lähtiväthän ne, ja Mauno ylisti kalosseja maan parhaiksi jalkineiksi. Vierailu sujui ongelmitta ja Mauno Koiviston kotimatka tutusti ratikalla.

Nobelisti José Saramago vieraili Aleksilla. Sain puhelun presidentin kansliasta: presidentti Tarja Halonen oli tulossa katsomaan vierailua, mutta ihan incognito. No, päivystin kuitenkin pääovella ja sieltähän Tarja tuli, kangaskassillinen Saramagon kirjoja mukanaan. Saramago oli Tarjan ja varsinkin Pentin suosikki (kirjoista huomasin, että niitä todellakin oli luettu). Presidentti maastoutui lehtitelineiden väliin. Kun haastattelu oli ohi, oli nimikirjoitusjono melkoinen – ja Tarjalla kiire toiseen tapaamiseen. Kainosti hän kysyi jonottajilta, voisiko vähän etuilla kiireidensä vuoksi – lupa tuli mukisematta.

Matti Nykänen tuli haastatteluun yhdessä silloisen vaimonsa Mervi Tapolan kanssa. Mattia haastatteli hänen omasta pyynnöstään Raimo ”Höyry” Häyrinen. Esiintyminen meni ihan hyvin, Matti oli selvinpäin ja näytti epäilijöille puhtaan yhdenjalan kyykynkin. Haastattelun jälkeen takahuoneessa, muutaman lonkeron juotuaan hän kuitenkin menetti malttinsa ja pyysi poistamaan huoneesta tuon vieraan karvahattuisen äijän – Mervi sai Matin järkiinsä toteamalla kyseessä olevan herran juuri äsken haastatelleen häntä.

HIM vieraili Aleksilla kirjaansa markkinoimassa. Esiintyminen alkoi klo 17, ensimmäiset jonottajat olivat paikalla klo 12 – he olivat matkustaneet paikalle Saksasta. Vierailu sai ylistystä ja kehuja. Faneja kun ei päästetty tavallisesti ihan tähtien iholle, nyt he pääsivät bändin kanssa jopa samaan kuvaan.

Andy McCoyn vierailu alkoi pahaenteisesti tähden kompastuttua heti sisään tullessaan lumesta liukkaalla lattialla. Siitä selvittiin, ja runsaslukuinen yleisö sai haluamansa. Kiinnitin huomioni jonossa seisovaan, kitarakoteloa kantavaan ujon näköiseen nuoreen poikaan. Kun hänen vuoronsa nimikirjoitusjonossa tuli, Andy pyysi poikaa näyttämään skittaansa. Sen saatuaan Andy otti kitaran polvelleen ja vetäisi mahtavan, flamenco-tyylisen kappaleen ja kehui sen jälkeen pojan kitaraa kelpo peliksi. Nimikirjoitus skittaan ja kaupasta poistui maailman onnellisin poika.

Taiteiden yöt olivat ihan parhaita. Teemoja oli laidasta laitaan ja meillä mahtavan innostunut työryhmä niitä toteuttamassa. Näyteikkunassa tatuoitiin, alastonmaalattiin, asuttiin livenä, tehtiin uniikki sarjakuva ym. Teemoista jäi mieleen mm ”maalaisidylli”, somisteena aitoja heinäpaaleja, joista siivooja jätti meille seuraavana aamuna tulikivenkatkuisen ”kiitoskirjeen”. Milana Misic bändeineen sai asiakkaat tanssimoodiin ja heinät levisivät ympäri kauppaa.

Tutustu Leenan uutuuskirjoihin keskittyvään blogiin täältä!

Joulusesonki Suomalaisessa

– Toivotamme asiakkaamme lämpimästi tervetulleeksi jouluostoksille joko Suomalaisen myymälään tai verkkokauppa Suomalainen.com:iin. Haluamme auttaa asiakkaitamme löytämään juuri oikeat tuotteet lahjaksi tai itselle. Meistä on tietysti aina kiva nähdä sinut myymälässämme, mutta jos sinusta on helpompi käväistä verkkokaupassamme, siihenkin löytyy useita asiointitapoja, Marianne Kankaanpää ohjeistaa.

Näin tilaat haluamasi tuotteet helposti, nopeasti ja turvallisesti:

1. Tilaa valitsemasi tuotteet suomalainen.com:ista suoraan haluamaasi osoitteeseen.

2. Varaa valitsemasi tuotteet netistä, nouda lähimmästä myymälästä.

3. Soita lähimpään myymälään, tilaa tuotteet ja nouda tilauksesi valmiiksi pakattuna!

Yhteystiedot
Osoite: Aleksanterinkatu 15, 00100 Helsinki
Kotisivut: www.suomalainen.com
Facebook:
Suomalainen Kirjakauppa

Jaa

Lue myös