Lukeminen lisääntynyt poikkeusaikana joka kolmannella

28.05.2021

Suomi lukee -tutkimuksen mukaan lähes joka kolmas kokee, että lukeminen on lisääntynyt poikkeusvuosina 2020 ja 2021. Kirjojen lukeminen on edelleen suomalaisille mieluisin tapa käyttää aikaa. Äänikirjojen kuuntelu ja ostaminen on kasvanut erityisen vauhdikkaasti: lukuaikapalveluita käyttävien määrä on kahdessa vuodessa kolminkertaistunut.

Kirjakauppaliiton ja Suomen Kustannusyhdistyksen Taloustutkimuksella teettämästä Suomi lukee -tutkimuksesta ilmenee, että suomalaiset ostivat painettuja kirjoja vuonna 2020 noin 15 miljoonaa kappaletta, noin 316 miljoonalla eurolla. Asiasta tiedotti ensimmäisenä Kirjakauppaliitto. Lue koko tiedote täältä.

– Tarinoiden ja tiedon halu on suomalaisilla pysyvää. Äänikirjat ovat tuoneet uusia tapoja niistä nauttimiseen, Suomen Kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho sanoo.

Yhä useampi kirja ostetaan verkosta

Kirjojen ostaminen ja lukeminen vaikuttaisi tutkimuksen mukaan jakautuvan aiempaa tasaisemmin. Painettujen kirjojen suurkuluttajien suhteellinen määrä on laskenut, mutta samalla lukuaikapalvelut ovat tuoneet uusia yleisöjä kirjallisuuden pariin. Lukuaikapalveluita käyttävät siis myös sellaiset, jotka eivät osta lainkaan painettuja kirjoja. Lukuaikapalvelut ovat nostaneet suosiotaan erityisesti naisten keskuudessa, kun taas miehet käyttävät painettuihin kirjoihin enemmän rahaa naisiin verrattuna. Heräteostoksia tehdään aiempaa vähemmän ja yli puolet painettujen kirjojen ostopäätöksistä tehdäänkin etukäteen. Yhä useampi ostaa kirjan verkkokaupasta tai sähköisenä lukuaikapalvelusta.

– Kulunut vuosi on ollut poikkeuksellinen, mutta markkinan muutossuunta on selkeä. Äänikirjat ovat tulleet jäädäkseen. Ilahduttavaa on, että painettu kirja on yhä suositumpi lahja, toteaa Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson.

Jaa

Lue myös