Lahjavinkit valmistuneelle

20.05.2021

Etsitkö lahjaa kevään ylioppilaalle, ammattiin valmistuneelle tai tutkinnon suorittaneelle? Kokosimme kevään uutuuksista lahjavinkit valmistuneelle. Nämä puhuttelevat kirjat tarjoavat uusia näkökulmia pinnalla oleviin aiheisiin ja auttavat avartamaan ajattelua. Tutustu katsomalla haastattelut ja kirja-arviot!

Reni Eddo-Lodge: Miksi en enää puhu valkoisille rasismista (2021, Gummerus)

Teoksessaan Eddo-Lodge tarkastelee mustien historian häivyttämistä, luokan ja rodullisuuden yhteyttä, valkoisten etuoikeutettua asemaa, monikulttuurisuuden pelkoa sekä valkoista feminismiä. Se on käsikirja jokaiselle, joka haluaa ymmärtää, miltä rasismi näyttää, miten sen tunnistaa ja miten sitä vastaan voi toimia.

Näyttelijä Emma Watson haastatteli Eddo-Lodgea kirjastaan vuonna 2018.

Amanda Gorman: Kukkula jolle kiipeämme (2021, Tammi)

Joe Bidenin virkaanastujaisissa vaikuttavasti esiintyneen nuoren runoilijan Amanda Gormanin lahjateos.

Veli-Pekka Matilainen, Myyntijohtaja, WSOY

Esiintyminen Joe Bidenin ja Kamala Harrisin virkaanastujaisissa teki siihen asti melko tuntemattomasta Amanda Gormanista koko maailman puheenaiheen.
Virkaanastujaisruno ammentaa afrikkalaisamerikkalaisen spoken word -runouden perinteestä ja painottaa sanomaa yhtenäisyydestä ja jälleenrakentamisesta vaikean ajan jälkeen.

Katso Amanda Gormanin esiintyminen Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin virkaanastujaisissa.

Aino Huilaja: Pakumatkalla (Otava, 2021)

Ura, kellokortti, asunto ja velka. Tienaa, menesty, juokse ja toista. Ei kiitos, enää. Uutisankkurin työhön sekä onttoon arkeen kyllästynyt nainen taistelee itsensä irti oravanpyörästä ja pakkaa elämänsä pakettiautoon. Edessä on tuhansien kilometrien mittainen seikkailu halki muuttuvan Euroopan. Pakumatkalla on rohkea kuvaus unelmien toteuttamisesta sekä rehellinen roadtrip syvälle ihmismieleen.

Katso lukija Hilkka Laronian kirja-arvio

Anna-Lena Laurén: Samettidiktatuuri (2021, Teos)

Aikaansa seuraavalle, tiedostavalle valmistuvalle ajankohtainen ja mukaansatempaava katsaus Venäjän tilanteeseen. Vuoden journalisti -palkinnon juuri voittaneen Anna-Lena Laurénin teoksessa kuvatussa Venäjän samettidiktatuurissa pehmeys yhdistyy kovuuteen. Pehmeyttä Venäjällä edustaa äänioikeus ja vapaus ilmaista mielipiteensä, kovuutta se, että niillä on harvoin vaikutusta mihinkään. Laurén kertoo heistä, jotka vastustavat suuryritysten valtaa ja korruptioitunutta poltiikkaa oman henkensä uhalla. Kirjan toiveikas väite on, että muutos on käynnissä.

Sari Häggqvist, Myynti- ja markkinointipäällikkö, Teos

Katso Anna-Lena Laurénin haastattelu Akateemisessa Kirjakaupassa.

Salla Leponiemi: Niin kauan kuin tunnen eläväni (2021, Gummerus)

Leponiemen elämäkerta Elin Danielson-Gamborgista piirtää kuvan itsenäisestä, kansainvälistä uraa tekevästä taidemaalarista, joka vähät välitti porvarillisen yhteiskunnan sovinnaisuussäännöistä. Miksi menestynyt ja omana aikanaan laajasti tunnustusta saanut kultakauden taidemaalari Elin Danielson-Gambogi tunnetaan nykyään monia aikalaisiaan huonommin?

Katso Salla Leponiemen haastattelu GummerusLivessä 19.5.2021

Jaakkojuhani Peltonen: Aleksanteri Suuri – sankari ja myytti (2021, Gaudeamus)

Oliko Aristoteleen oppilas hyvän sanoman tuoja vai raakalainen, jonka teot on jälkikäteen kullattu? Aleksanteri Suurta tutkinut Jaakkojuhani Peltonen oli helmikuussa 2021 valtiotieteiden tohtori Kalle Haatasen vieraana. Kuuntele haastattelu!

Muinaisen Makedonian kuningas ja voittamaton sotapäällikkö on inspiroinut muun muassa Julius Caesaria, kuningatar Kristiinaa ja Jim Morrisonia. Hänen tarunhohteisen elämänsä ympärille rakentui myytti, joka on saanut uusia kerroksia tähän päivään asti.

Outi Kitti, Myynti- ja markkinointipäällikkö, Gaudeamus

Perttu Pölönen: Tulevaisuuden identiteetit (2021, Otava)

Oletko sinä mahdollistaja, innostaja, kiteyttäjä tai kirkastaja? Mukaansatempaava kirja opastaa vahvuuksien tunnistamisessa ja niiden sanoittamisessa. Sen ydinkysymys on: Mitä sinä voisit tehdä tulevaisuudessa?

Tämän hetken innostavin nuori puhuja ja visionääri, Perttu Pölönen, kannusti jo ensimmäisessä teoksessaan Tulevaisuuden lukujärjestys (Otava 2020) tarkastelemaan maailmaa ja tulevaisuutta uudella, rohkealla tavalla ja ennakkoluulottomasti. Tulevaisuuden identiteetit jatkaa samalla, innostavalla linjalla kehottaen pohtimaan perinteisten ammatti-identiteettien sijaan omia vahvuuksiamme: Oletko sinä mahdollistaja, innostaja, kiteyttäjä tai kirkastaja? Mukaansatempaava kirja opastaa vahvuuksien tunnistamisessa ja niiden sanoittamisessa. Sen ydinkysymys on: Mitä sinä voisit tehdä tulevaisuudessa?

Jenni Heiti, Viestintäpäällikkö, Otava
Katso keskustelu Pölösen kirjasta Elisa Kirjan lukupiirissä.

Miikka Tamminen: Keskiajan hirviöt (2021, Gaudeamus)

Kirjailija ja tutkija Tamminen kiinnitti huomiota hirviöihin perehtyessään ristiretkiin ja keskiajan historiaan. Miksi hirviöt kiinnostivat ihmisiä keskiajalla ja mitä tekemistä tällä on rasismin kanssa? Lue Ylen kirjoitus.

Lohikäärmeitä, jättiläisiä, seireenejä ja meripetoja – kuvastoa keskiajasta on vaikea mieltää ilman kammottavia hirviöitä. Silti todellisen keskiajan hirviöt olivat taruakin ihmeellisempiä.

Outi Kitti, Myynti- ja markkinointipäällikkö, Gaudeamus

Henri Hirvenoja: Crescendo (2021, Basam Books)

Henri Hirvenojan Crescendo – runoja arkeen ja juhlaan tuo esiin elämän suurimmat ja tärkeimmät hetket. Osa runoista on suoraan onnittelurunoja. Kirjan runot soveltuvat hyvin esitettäviksi eri juhlatilaisuuksissa. Kirjassa käydään läpi kronologisesti elämänkaarta: syntymä, koulunkäynti, nuoruus, ylioppilaaksi valmistuminen, jatko-opinnot, työelämän arki, eläkeläisyys. Lue Kirja vieköön! -bloggaajan kirja-arvio.

Runoilija Tommi Parkko kertoo Basam Booksin Puhuttava runo -sarjasta ja Henri Hirvenoja lukee runojaan aiemmasta teoksestaan.

Jaa

Lue myös