Kustantamoiden lukulahjavinkit kevään merkkipäiviin ja kesälomalle

29.04.2021

Mitä ostaisit lukulahjaksi äitienpäivänä, Kirjan ja ruusun päivänä, vastavalmistuneelle, kesälomalukemiseksi lapselle tai nuorelle? Pyysimme kustantamoilta kirjasuosituksia ja koostimme niitä tähän alle. Nappaa talteen!

Lahjaksi Kirjan ja ruusun päivänä 23.4.

Susanna Alakoski: Pumpulienkeli (2021, WSOY)

Suosittelen Susanna Alakosken Pumpulienkeliä, joka on aistivoimainen ja väkevä aloitusosa pohjanmaalaisen suvun naisten elämänvaiheista 1900-luvun kuohuvien vuosien keskellä kertovaan neliosaiseen saagaan.

Veli-Pekka Matilainen, Myyntijohtaja, WSOY

Koko Hubara: Bechi (Otava, 2021)

”Koko Hubara on tervetullut lisäys kotimaisen kaunokirjallisuuden kentälle”, kirjoitti Helsingin Sanomat arviossaan. Tästä on helppo olla samaa mieltä. Hubaran esikoisromaani pohtii kolmen sukupolven äänellä äitien ja tyttärien suhdetta ja menneisyyden taakkaa niissä, sekä nostaa esiin myös tärkeitä teemoja, kuten suostumuksen ja jemeninjuutalaisten naisten kohtalon.

Jenni Heiti, Viestintäpäällikkö, Otava

Anneli Kanto: Rottien pyhimys (2021, Gummerus)

Vereväkielinen romaani Hattulan Pyhän Ristin kirkon maalaamisesta 1500-luvulla. Keitä olivat maalarit, jotka koristivat Suomen keskiaikaisia kirkkoja pyhimysten ja Raamatun kertomusten kuvin? Miten he maalasivat, mitä he tavoittelivat, mitä ajattelivat?

Linda Boström Knausgård: Lokakuun lapsi (Like, 2021)

Autofiktiivisessä romaanissa Linda Boström Knausgård sukeltaa syvälle lapsuuteensa, kaksisuuntaisen mielialahäiriön ja siitä seuranneen psykiatrisen hoidon, perheen odotusten ja avioeron syövereihin. Kirjailijan taito tehdä yksityisestä yleistä on upeaa. Sähköhoitojen vuoksi menetetty muisti saa lukijankin pohtimaan oman elämänsä rajallisuutta.

Jenni Heiti

Minna Lindgren: Armon Anneli (2021, Teos)

Kansainvälisestikin rakastetun kirjailijan uutuus, joka ei petä! Anneli Kaulimo on jättänyt raskaan opettajan työnsä ja kouluttautunut eläinlääkäriksi todetakseen joutuneensa ojasta alikkoon. Eläinlääkärin työ näet koostuu lähinnä eläinten lopettamisesta. Romaani on haukanvakava kuten Lindgrenin aiemmatkin kirjat. Annelin kyydistä ei puutu vauhtia ja vaarallisia tilanteita ja kaikkea kuorruttaa silmät avaava huumori.

Sari Häggqvist, Myynti- ja markkinointipäällikkö, Teos

Anna Maria Mäki: Äänenkantama (2021, Teos)

Kiitetyn novellistin ensimmäinen romaani on suora ja koskettava kertomus uupuneesta perheenäidistä. Suorittaminen vie voimat niin, ettei enää tiedä, missä välissä ehtisi rakastamaan. Kirja on taiturimaisesti kirjoitettu, paljas ja toiveikas kirja siitä, miten kauas voi itsestään kulkea, jotta voi vielä löytää takaisin, löytää oman äänensä.

Sari Häggqvist

Marjo Niemi: Kuuleminen (2021, Teos)

Runeberg-palkinnon edellisellä kirjallaan voittaneen Niemen uutuus tuo esiin ihmisenä olemisen kummallisuuden. Mitä täällä pitää tehdä tullakseen nähdyksi ja kuulluksi? Kuinka tavallinen, hyvinvoiva, keskiluokkainen ihminen meuhkaa ja todistelee ollakseen jotain!

Sari Häggqvist

Tuomas Niskakangas: Roihu (Otava, 2021)

Maailmanluokan tyyliin kirjoitettu trilleri lähitulevaisuuden Suomesta. Vetävän juonen lisäksi lukijan pitää imussa takaraivossa tykyttävä, häiritsevä ajatus: ”Tämä voisi olla ihan totta…”.

Jenni Heiti

Richard Powers: Ikipuut (2021, Gummerus)

Suurromaani puista ja ihmisistä. Tietokoneista innostuneen pojan kohtalon muuttaa vanha tammi. Kasveja rakastava tutkijanainen tekee mullistavan havainnon. Pariskunta istuttaa takapihalleen uuden puuntaimen aina hääpäivänään. Viisi ystävystä yrittää keinoja kaihtamatta pelastaa Yhdysvaltojen luoteisosien viimeiset koskemattomat metsät 1990-luvun alussa. Yhdeksän toisiinsa nivoutuvaa tarinaa, joista jokaisella on juuret, runko ja latvus.

Joonatan Tola: Punainen planeetta (Otava, 2021)

Hurmaava, hämmentävä, koskettava, vavahduttava – Joonatan Tolan esikoisromaani Punainen planeetta on lokeroimaton ja vielä enemmän. Tämä kuuluu niihin romaaneihin, jotka tekee mieli ahmia samalla toivoen, ettei kirja kuitenkaan vielä loppuisi.

Jenni Heiti

Saara Turunen: Järjettömiä asioita (2021, Tammi)

Nykykirjallisuuden suunnannäyttäjän järjen ja tunteen ristiriidasta ammentava omaääninen rakkausromaani.

Colson Whitehead: Maanalainen rautatie (Otava, 2021)

Barack Obaman ylistämän kirjailijan tärkeä romaani pureutuu Yhdysvaltain häpeälliseen historiaan ja peilaa samalla nykyhetkeä. Rotusortoa käsittelevä aihe ei voisi olla enää enempää ajankohtainen pohtiessaan, onko kerran alistettu ihminen oikeasti koskaan vapaa.

Jenni Heiti

Lahjaksi äidille

Ann-Christin Antell: Puuvillatehtaan varjossa (2021, Gummerus)

Historiallista romantiikkaa 1800-luvun lopun Turussa. Järkevää ja leiskuvaa Jenny Malmströmiä eivät kovat ajat ole murtaneet. Nuorena leskeksi jäänyt rovastin tytär on mukana Rouvainyhdistyksessä, joka kerää varoja hyväntekeväisyyteen ja Kansankirjaston perustamiseen järjestämällä naamiaisia ja rusettiluisteluja.

Hanna Brotherus: Ainoa kotini (2021, WSOY)

Hanna Brotheruksen kiitetty esikoisromaani luotaa viisikymppisen naisen elämänvaiheita kaunistelematta ja samaistuttavasti.

Veli-Pekka Matilainen

Anu Hopia ja Pekka Lehtonen: Kuplivaa kemiaa – kiehtovat juomat kotikaljasta kombuchaan (2021, Gaudeamus)

Kaunis värikuvateos paljastaa, miten molekyyleistä syntyy parahultainen seos, jossa ovat tasapainossa makua, väriä, tuoksua, kihelmöintiä tai muuta mukavaa tuntemusta tuottavat ainekset. Teoksessa käydään läpi tuttuja juomia ja niiden kenties vähemmän tunnettuja piirteitä sekä historiaa.

Outi Kitti, Myynti- ja markkinointipäällikkö, Gaudeamus

Anna-Leena Härkönen: Olis niin kiva (Otava, 2021)

Miten suhtautua ystäviin, jotka tekevät jatkuvasti ohareita? Onko nuorison vapaamielisyys jo ahdasmielistä? Mistä tunnet sä molopään? Anna-Leena Härkönen vastaa näihin ja moniin muihin kysymyksiin rehellisen riemastuttavalla tyylillään. Hän ottaa tarkan katseensa kohteeksi myös virushysterian, dna-testit, etuilevan Jeesuksen, kaamosmasennuksen sekä repliikit, jotka voivat kääntää kohtalon suunnan. Olis niin kiva tuo tähän epävarmaan aikaan sen, mitä me eniten tarvitsemme: spontaanin naurun.

Jenni Heiti

Mika Ihamuotila: Tuhansien saarten maa (2021, Otava)

Suomi tunnetaan järvistään mutta maamme saaristo tarjoaa yllätyksiä niin suomalaisille kuin ulkomaalaisille. Lukemattomien saarien kätköistä löytyy uskomaton luonto, lumoavia kalastajamiljöitä sekä veneilijän paratiiseja. Itämeren sisä- ja ulkosaaristo tarjoavat molemmat oman ainutlaatuisen tunnelmansa. Tämän kirjan luettuaan on helposti samaa mieltä Mika Ihamuotilan kanssa: Suomalainen saaristo on maailman kaunein.

Jojo Uimonen, Markkinointipäällikkö, Otava

Ragnar Jonasson: Pimeys (2021, Tammi)

Dekkareiden ystäviä hemmotellaan Islannin jylhiin maisemiin sijoittuvalla Ragnar Jonassonin Pimeys -kirjalla, joka aloittaa päähenkilönsä nimeä kantavan Hulda-sarjan.

Veli-Pekka Matilainen

Camilla Läckberg: Naiset vailla armoa (2021, Otava)

Kahdesta pienoisromaanista koostuva psykologinen uutuustrilleri miesten ja naisten välisistä ristiriitaisista valtasuhteista. Naisten kostot ovat kauniita ja karmeita. Dekkarikuningattaren kaksiosainen trillerikranaatti palkitsee räjähtävyydellään!

Jojo Uimonen

Jojo Moyes: Yömusiikkia (2021, Gummerus)

Äidinrakkautta ja surumielisiä säveliä Moyesin tapaan.Isabel Delancey on aina pitänyt elämäntyyliään itsestäänselvyytenä. Kun hänen aviomiehensä yllättäen kuolee ja hän jää yksin velkakasan ja kahden lapsen kanssa, Isabel joutuu luopumaan elämäntyylistään ja kodistaan ja muuttamaan rapistuvaan hökkeliin maaseudulle. Perheen uusi koti meinaa luhistua ja Isabelin viimeisetkin säästötkin huveta, joten hänen ei auta kuin pyytää apua naapureiltaan – tietämättä, että jo hänen pelkkä läsnäolonsa on nostattanut pintaan pitkäaikaisia kaunoja ja pakkomielteitä.

Enni Mustonen: Näkijä (Otava, 2021)

Enni Mustosen rakastettu Syrjästäkatsojan tarinoita -sarja on edennyt jo yhdeksänteen osaansa. Näkijä sijoittuu Hollywoodin tähtiloisteeseen tarkastellen sitä pienen ihmisen silmin. Valloittava, koskettava ja elämänmakuinen romaani lunastaa jälleen kaikki sille asetetut odotukset.

Jenni Heiti

Mari Mörö: Vapaammin versoo (2021, Teos)

Puutarhasta innostuneille äideille ihana garden writing -kirja. Kukkasille puhuvat kaikki, mutta kukkasuutari rupattelee myös kompostille. Tarinat rönsyävät ja koreat kasvit pääsevät oikeuksiinsa harvinaisessa kuvamateriaalissa, jonka kuvaamista varten on valvotty yö poikineen. Kevät on täällä ja puutarhassa on aika jälleen tuntea mullan ja kasvien tuoksu.

Sari Häggqvist

Kirsi Pehkonen: Riihikuivaa satoa jylhäsalmella (2021, Otava)

Romantiikkaa ja jännitystä luonnonkauniilla Jylhäsalmella. Suositun maalaisromanttisen sarjan uusin osa on täynnä on kaunista maalaismaisemaa ja aitoja ihmisiä, huumoria, jännitystä ja romantiikkaa.

Jojo Uimonen

Martina Reuter (toim.): Miesvaltaa murtamassa – Varhaisten feministien filosofisia kirjoituksia (2021, Gaudeamus)

Feministisellä ajattelulla on pitkä historia, joka on nivoutunut tiiviisti yhteen filosofian historian kanssa. Platonia, Aristotelesta, Descartesia ja Rousseauta on feministisessä ajattelussa arvosteltu, mutta heidän filosofiaansa on myös hyödynnetty naisten puolesta esitettyjen ajatusten lähtökohtana.

Outi Kitti

Lucinda Riley: Vaarallinen kirje (2021, Bazar)

Seitsemän sisarta -sarjastaan tunnetun ja Suomessakin hurjaan lukijoiden suosioon nousseen Lucinda Rileyn Vaarallinen kirje on viihdyttävä rakkausromaani trillerin vaatteissa.

Veli-Pekka Matilainen

Riikka-Maria Rosenberg: Ninon – rakkauden mestari (2021, Teos)

Nautiskeluromaani äideille! Kirja kuvittaa ja kertoo, miten kuuliaisesta kahdeksanvuotiaasta pariisilaistytöstä kasvaa koko yläluokan ja hovimiesten himoitsema epäsovinnainen ja itsenäinen nainen, peloton henkisten ja ruumiillisten nautintojen puolustaja. Kerronta on asiantuntevaa ja aistillista, se herättää eloon 1600-luvun Pariisin. Historiallisen viihderomaanin uusi taituri on syntynyt!

Sari Häggqvist

Tommi Saarela: Pave Maijanen – Elämän nälkä (2021, Tammi)

Musiikin ystäville suosittelen alkuvuodesta menehtyneen suomalalaisen musiikin ikonin, Pave Maijasen elämäntarinaa. Tommi Saarelan kirja Pave Maijanen – Elämän nälkä kertoo paitsi päähenkilönsä tarinan, saattaa kansien väliin myös palan suomalaisen pop-musiikin historiaa lähietäisyydeltä nähtynä.

Veli-Pekka Matilainen

Alex Schulman: Eloonjääneet (Nemo, 2021)

Ruotsalainen Alex Schulman kirjoitti itsensä syvälle suomalaisten sydämiin Polta nämä kirjeet -teoksellaan (Nemo, 2020). Schulman on parhaimmillaan pohtiessaan tarkkanäköisesti sukupolvelta toiselle periytyviä toimintatapoja ja niiden seurauksia, niin tässäkin. Eloonjääneet kuvaa lapsuuden elämistä uudelleen aikuisena ja virittää lukijan miettimään oman lapsuuden merkitystä nykyisyyteen. Kirjan loppuhuipennus jää resonoimaan takaraivoon pitkäksi aikaa.

Jenni Heiti

Elizabeth Strout: Olive, taas (2021, Tammi)

Teos jatkaa Olive Kitteridgen elämäntarinaa seuraten vanhenevan naisen ja pikkukaupungin muiden asukkaiden elämää hienovaraisen koomisten tarinoiden kautta.

Veli-Pekka Matilainen

Arttu Tuominen: Vaiettu (2021, WSOY) ILMESTYY TOUKOKUUSSA

Johtolanka-palkitun Arttu Tuomisen uutuudessa Porin poliisin etsivät kohtaavat poikkeuksellisen puolustuskyvyttömiin vanhuksiin kohdistuvan julmien rikosten sarjan, joka kytkeytyy yhteen kansainvälisen rikollisuuden ja suomalaisen sotahistorian vaietun tabun kanssa.

Veli-Pekka Matilainen

Johanna Valkama: Katariinanpyörä (2021, Otava)

Historiallisen viihteen tähti aloittaa uuden sarjan, jossa seurataan nuorta leskeä nuijasodan jälkeisissä kuohuissa.

Johanna Valkaman edellisistä teoksista sanottua: ”Historiaviihde on parhaimmillaan tällaista: se saa uskomaan fiktion todeksi, virittää mielikuvitusta ja voimistaa ymmärrystä siitä, miten on (ehkä) eletty ja tunnettu ennen.” – Tuijata.

Kulttuuripohdintoja: ”Johanna Valkaman kirjat paranevat kirja kirjalta…” – Kirjasähkökäyrä-blogi

”Täydellinen lukunautinto historiallisen romaanin ystävälle.” Kirjakko ruispellossa -blogi

Jojo Uimonen

Lahjaksi vastavalmistuneelle

Svend Brinkmann: Mitä on olla ihminen (2021, Tammi)

Svend Brinkmann vastaa kysymykseen kertomalla fiktiivisen tarinan nuoresta, introvertista Andreaksesta, joka lähtee suurelle kiertomatkalle halki Euroopan. Kirja vie matkalle ihmisyyteen ja ajattelun ytimeen.

Reni Eddo-Lodge: Miksi en enää puhu valkoisille rasismista (2021, Gummerus)

Teoksessaan Eddo-Lodge tarkastelee mustien historian häivyttämistä, luokan ja rodullisuuden yhteyttä, valkoisten etuoikeutettua asemaa, monikulttuurisuuden pelkoa sekä valkoista feminismiä. Se on käsikirja jokaiselle, joka haluaa ymmärtää, miltä rasismi näyttää, miten sen tunnistaa ja miten sitä vastaan voi toimia.

Stefan Ekberg: Omilleen – Käyttöopas aikuisuuteen (2021, WSOY)

Omilleen muuttamiseen liittyy paljon uutta ja vastuullista tehtävää, mutta tämän kirjan neuvoja noudattamalla nuori aikuinen voi keskittyä nauttimaan uudesta, itsenäisestä elämästä!

Amanda Gorman: Vuori jota nousemme (2021, Tammi) ILMESTYY TOUKOKUUSSA

Joe Bidenin virkaanastujaisissa vaikuttavasti esiintyneen nuoren runoilijan Amanda Gormanin lahjateos.

Veli-Pekka Matilainen

Aino Huilaja: Pakumatkalla (Otava, 2021)

Ura, kellokortti, asunto ja velka. Tienaa, menesty, juokse ja toista. Ei kiitos, enää. Uutisankkurin työhön sekä onttoon arkeen kyllästynyt nainen taistelee itsensä irti oravanpyörästä ja pakkaa elämänsä pakettiautoon. Edessä on tuhansien kilometrien mittainen seikkailu halki muuttuvan Euroopan. Pakumatkalla on rohkea kuvaus unelmien toteuttamisesta sekä rehellinen roadtrip syvälle ihmismieleen.

Jenni Heiti

Anna-Lena Laurén: Samettidiktatuuri (2021, Teos)

Aikaansa seuraavalle, tiedostavalle valmistuvalle ajankohtainen ja mukaansatempaava katsaus Venäjän tilanteeseen. Vuoden journalisti -palkinnon juuri voittaneen Anna-Lena Laurénin teoksessa kuvatussa Venäjän samettidiktatuurissa pehmeys yhdistyy kovuuteen. Pehmeyttä Venäjällä edustaa äänioikeus ja vapaus ilmaista mielipiteensä, kovuutta se, että niillä on harvoin vaikutusta mihinkään. Laurén kertoo heistä, jotka vastustavat suuryritysten valtaa ja korruptioitunutta poltiikkaa oman henkensä uhalla. Kirjan toiveikas väite on, että muutos on käynnissä.

Sari Häggqvist

Salla Leponiemi: Niin kauan kuin tunnen eläväni (2021, Gummerus)

Leponiemen elämäkerta Elin Danielson-Gamborgista piirtää kuvan itsenäisestä, kansainvälistä uraa tekevästä taidemaalarista, joka vähät välitti porvarillisen yhteiskunnan sovinnaisuussäännöistä.

Jaakkojuhani Peltonen: Aleksanteri Suuri – sankari ja myytti (2021, Gaudeamus)

Muinaisen Makedonian kuningas ja voittamaton sotapäällikkö on inspiroinut muun muassa Julius Caesaria, kuningatar Kristiinaa ja Jim Morrisonia. Hänen tarunhohteisen elämänsä ympärille rakentui myytti, joka on saanut uusia kerroksia tähän päivään asti.

Outi Kitti

Perttu Pölönen: Tulevaisuuden identiteetit (2021, Otava)

Tämän hetken innostavin nuori puhuja ja visionääri, Perttu Pölönen, kannusti jo ensimmäisessä teoksessaan Tulevaisuuden lukujärjestys (Otava 2020) tarkastelemaan maailmaa ja tulevaisuutta uudella, rohkealla tavalla ja ennakkoluulottomasti. Tulevaisuuden identiteetit jatkaa samalla, innostavalla linjalla kehottaen pohtimaan perinteisten ammatti-identiteettien sijaan omia vahvuuksiamme: Oletko sinä mahdollistaja, innostaja, kiteyttäjä tai kirkastaja? Mukaansatempaava kirja opastaa vahvuuksien tunnistamisessa ja niiden sanoittamisessa. Sen ydinkysymys on: Mitä sinä voisit tehdä tulevaisuudessa?

Jenni Heiti

Miikka Tamminen: Keskiajan hirviöt (2021, Gaudeamus)

Lohikäärmeitä, jättiläisiä, seireenejä ja meripetoja – kuvastoa keskiajasta on vaikea mieltää ilman kammottavia hirviöitä. Silti todellisen keskiajan hirviöt olivat taruakin ihmeellisempiä.

Outi Kitti

Kesälomalukemista lapsille ja nuorille

Billie Eilish (Like, 2021) ILMESTYY TOUKOKUUSSA

Maailman tämän hetken superstara, poptähtien ehdoton ykkönen Billie Eilish julkaisee kaikkien faniensa suureksi riemuksi valokuvakirjan elämästään. Kirja sisältää satoja ennen julkaisemattomia valokuvia ja tarjoaa lukijoille välähdyksiä artistin lapsuudesta ja elämästä kiertueilla. Kirja valottaa samalla, kuinka veljensä kanssa musisoivasta pikkutytöstä tuli anteeksipyytelemätön ja kuvia kumartamaton artisti, tyttöjen esikuva ja nuorten naisten oikeuksien vankkumaton puolestapuhuja.

Jenni Heiti

Andy Griffits: Maailman paras puumaja, 52 kerrosta – Vihamieliset vihannekset (2021, Otava)

Kahjoa menoa Andyn ja Terryn seurassa! Kaverusten puumaja sen kuin laajenee. Uudet 13 kerrosta sisältävät melonimurskaamon, aaltokoneen, rakettikäyttöisen porkkanalingon ja huippumodernin etsivätoimiston, jolle onkin käyttöä. Herra Isonenä on nimittäin kadonnut! Hauskasti kerrottu ja kuvitettu sekopäinen seikkailu sopii kaikille Neropatin päiväkirjan lukijoille. Ikäsuositus: 7+

Jojo Uimonen

Anneli Kanto: Paavo Virtanen ja tauti (2021, Otava)

Virtasen perheen lapsikatras on vallannut kukin vuorollaan pääroolin mainiossa lastenkirjasarjassa. Nyt on Paavon vuoro. Anni Swan -mitalilla palkitun kuvakirjasarjan 12. osassa pohditaan, millaista on olla kipeä. Kuten aina, Anneli Kanto tekee sen oivaltavasti, lämpimästi ja pieni pilke silmäkulmassa. Noora Katon räiskyvä ja hillitön kuvitus antaa tarinalle lisäpotkua. Ikäsuositus 3+

Jojo Uimonen

Jeff Kinney: Maailman parhaan kaverin kauhujutut (2021, WSOY)

Jo kolmas Greg ”Neropatti” Heffleyn parhaan kaverin Rowley Jeffersonin oma kirja: aimo annos jännitystä kaikille Neropatin päiväkirjojen ystäville!

Hannele Lampela – Ninka Reittu: Prinsessa Pikkiriikki valloittaa maailman (Otava, 2021)

Rakastettu prinsessa Pikkiriikki saa synttäreidensä kunniaksi lähteä parhaan ystävänsä Pöjöläisen kanssa ensimmäistä kertaa kahdestaan kylille! Ja kuten arvata saattaa, avara maailma on kuin tehty näitä pontevia prinsessoja varten. Pikkiriikki-sarjan kuudennen osan parissa voi viettää sekä sateisen että aurinkoisen kesäpäivän! Ikäsuositus 6+

Jenni Heiti

Åsa Larsson, Ingela Korsell: Pax 1 – Loitsusauva (2021, Otava)

Maailman menestykseen noussut uusi kirjasarja vie lukijan kauhun ja vaarojen maailmaan. Hiljaisen ruotsalaiskaupungin keskellä sijaitsee maaginen maanalainen kirjasto, josta harva tietää. Kirjastoa pahuuden voimilta suojelevan iäkkään sisarusparin aika on lopussa, ja jonkun on jatkettava heidän työtään. Veljekset Alrik ja Viggo saapuvat Mariefredin pikkukaupunkiin orpolapsina, mutta pian heidät tempaistaan ikiaikaisten mahtien rohkeutta ja älyä vaativaan kamppailuun. Sarjakuvamainen kuvitus antaa Paxin tunnelmalle oman jännittävän lisänsä. Ikäsuositus: 9+

Jojo Uimonen

Paula Noronen: Supermarsu ja vieraat viemäristä (2021, Tammi)

Paula Norosen kirjojen parissa viihtyy koko perhe. Supermarsu ja vieraat viemäristä vie Supermarsun Helsingin yössä liikkuvien omituisten olentojen jäljille.

Veli-Pekka Matilainen

Paula Noronen: Yökoulu ja karmiva luokkaretki (2021, Tammi)

Mitä Transilvaniassa on oikein tapahtunut, mikä kreivi Draculaa ja muita kauhuolentoja vaivaa? Yökoulun luokkaretki on täynnä yllätyksiä.

Timo Parvela: Ella ja kaverit etäkoulussa (2021, Tammi)

Kesälomalle suunnistaville lapsille löytyy paljon vaihtoehtoja tutuista hahmoista uusiin tulokkaisiin. Timo Parvelan Ella ja kaverit Etäkoulussa jatkaa huippusuosittua alakoululaisille suunnattua kirjasarjaa.

Veli-Pekka Matilainen

Jason Raynolds: Minuutin mittainen ikuisuus (Otava, 2021)

Tämä poikkeuksellisen vavahduttava, runomuotoinen romaani väkivallasta, kasvamisesta ja vaikeasta päätöksestä kuuluu kesälomalukemistoon! Viisitoistavuotias Will on matkalla kostamaan veljensä Shawnin murhan. Ase on hankittu, ja koston ja Willin välissä on enää seitsemän kerroksen hissimatka. Will tietää, kenen on maksettava hengellään Shawnin kuolema ‒ vai tietääkö? Kuudenkymmenen sekunnin odotus ja hississä kohdatut ihmiset herättävät lisää kysymyksiä. Tarina täydentyy kerros kerrokselta, säe säkeeltä. On vain muistettava kolme sääntöä: älä itke, älä vasikoi, kosta.

Jenni Heiti

Rachel Renée Russell: Olisinpa poptähti (2021, WSOY) ILMESTYY KESÄKUUSSA

Uudessa teinitytön värikkään elämän koukeroihin sukeltavassa Rachel Renée Russellin ’Nolo elämäni’ -sarjassa ilmestyy tammikuussa ilmestyneiden kahden ensimmäisen osan ’Olisinpa suosittu’ ja ’Olisinpa bilehile’ jatkoksi kesäkuussa riemukas jatko-osa ’Olisinpa poptähti’.

Veli-Pekka Matilainen

Mayu Saaritsa: Mestarietsivä Peppunen – Rauniotemppelin arvoitus (Nemo, 2021)

Pöräyttelevä mestarietsivä on jälleen kiperien tilanteiden parissa. Terävästä päättelykyvystään tunnetun Peppusen uusi osa tarjoaa jälleen hauskuutta ja arvoituksia, joiden parissa aika kuluu hersyvästi nauraen.

Jenni Heiti

Arttu Unkari: Isämies ja paha pikkuveli (2021, Otava)

Vauhdikasta seikkailua ja huumoria alakoululaisille. Isämies on kaupungin kahelein poliisi! Jotain kummaa on tekeillä, sillä aikuiset ovat alkaneet käyttäytyä tavallistakin omituisemmin – he puhuvat totta. Samaan aikaan kaupunkia ravisuttaa salaperäisten varkauksien aalto. Oona on varma, että söpö pikkuveli Veikka tietää asiasta enemmän kuin päällepäin näyttää. Mutta kuinka todistaa se? Ikäsuositus: 6+

Jojo Uimonen
Kaipaatko lisää kirjavinkkejä? Tutustu kustantamoiden kirjaluetteloihin täältä!

Jaa

Lue myös