Kirja löytää lukijansa suosittelun avulla – haastattelussa vuoden libristi

11.11.2021

Vuoden 2021 libristiksi valittu Helena Ikonen on työskennellyt yli kolmekymmentä vuotta kirjakaupassa. Hänen mukaansa ala on muuttunut paljon vuosien aikana, mutta yksi asia on säilynyt: myyjän suosittelulla on edelleen tärkeä rooli kirjamyynnissä. Lue haastattelu ja katso Helenan lukusuositukset vuoden 2021 uutuuksista!

Helena Ikonen on toiminut yli kolmekymmentä vuotta kirjakauppa-alalla neljässä eri kirjakaupassa. Uransa hän aloitti 1990-luvun alussa Myyrmäen Suomalaisessa Kirjakaupassa. Alun perin kirjastonhoitajan ammatista haaveillut Ikonen päätyi lopulta kirjakauppaan töihin. ”Olen viihtynyt todella hyvin. Työ on monipuolista, ja jos nyt jotain haluaa myydä, niin kirjoja”, Ikonen toteaa.

Miten kirja-ala on muuttunut viime vuosikymmenien aikana?

Kirjakauppojen valikoima on laajentunut huomattavasti. Nykypäivän kirjakaupasta löytyy jokaiselle lukijalle ja lahjansaajalle sopivaa tekemistä ja luettavaa. On myös askartelutarvikkeita ja taiteilijatarvikkeita, ja vaikka mitä. Kirjamyynnissä on ollut jonkun verran pudotustakin, jolloin valikoiman laajentaminen on ollut ihan välttämätöntä. Iso muutos tänä syksynä on ollut se, että oppikirjamyynti jäi kokonaan pois. Kirjakauppojen ja asiakaspalvelun rooli kirja-alalla on markkinoiden murroksesta huolimatta säilyttänyt paikkansa.

Käykö kirjakaupassa paljon vakioasiakkaita?

Vakioasiakkaita ja kanta-asiakkaita käy paljon, etenkin näissä pienemmissä kaupoissa törmää usein tuttuihin asiakkaisiin. Työskentelen tällä hetkellä kolmessa eri myymälässä: Malmin, Tikkurilan ja Jumbon Suomalaisissa Kirjakaupoissa. Paikallisen kirjakaupan merkitys alalla on korostunut poikkeusvuosina, moni haluaa tukea omaa lähikirjakauppaansa.

Sinut valittiin tänä syksynä vuoden libristiksi. Mitä se sinulle merkitsee?

Kirjailija Enni Mustonen luonnehti kuvaavasti, että libristit ovat kuin kirjasalaisuuksien avaajia. Tämä oli mielestäni kauniisti sanottu, ja pitää kyllä täysin paikkansa. Asiakas arvostaa asiantuntijan suosittelua ja luottaa siihen. Joskus jopa niin paljon, että tulee jälkeenpäin käymään ja kiittämään siitä, että on löytänyt sopivan kirjan joko itselleen tai lahjaksi. Paljon lukevan myyjän rooli suosittelijana on tärkeä.

Libristit ovat kuin kirjasalaisuuksien avaajia.

Miten myyjä osaa suositella asiakkaalle juuri oikeaa kirjaa?

Meillä on töissä ihmisiä, jotka lukevat paljon ja toisaalta myös hyvin erityyppisiä kirjoja. Tätä kautta suosittelu henkilökunnan kesken toimii, innostaa ja tuo vaihtelua. Kirjoja julkaistaan kuitenkin satoja vuodessa, joten emme luonnollisestikaan ehdi lukea kaikkea. Saamme kustantajilta paljon esitteitä ja tämän lisäksi tietoa etsitään netistä. Kannattaa myös lukea päivän lehdet ja arvostelut. Kustantajat lähettävät toisinaan kirjakaupoille ennakkokappaleita, joiden kautta kirjauutuuksiin on mahdollista tutustua jo etukäteen.

Minkälaista luettavaa kirjamyyjän hyllystä löytyy?

Luen niin paljon, että yksittäisiä kirjoja on vaikea nimetä. Olen hiljattain hurahtanut kirjojen kuunteluun ja huomannut kuuntelevani paljon sellaisia kirjoja, joihin en olisi ehkä lukemalla tarttunut. Äänikirjojen kuuntelu onkin laajentanut omaa kirjavalikoimaani. Suosittelen äänikirjojen kuuntelua lämpimästi, matkat sujuvat joutuisammin ja valikoimasta löytyy nykyään kaikille jotain aina klassikoista uutuuksiin.

John Irwingin Kaikki isäni hotellit on oma klassikkosuosikkini. Se oli nuoruuden kirjani, jonka olen lukenut monta kertaa. Ja muutenkin koko Irwingin tuotannon.

Mitä vuoden 2021 uutuuskirjoja suosittelisit?

Katso Helenan lukuvinkit videolta!
Joël Dicker: Huoneen 622 arvoitus (Tammi)

Kirjassa on vetävä juoni, ja tietenkin murhamysteeri, mutta ei mikään perinteinen dekkari, vaan ennen kaikkea hyvä tarina.

Ninka Reittu: Prinsessa pikkiriikki valloittaa maailman (Otava)

Kun olen mummi, niin suosittelen 5-vuotiaille Prinsessa pikkiriikki valloittaa maailman -kirjaa. Lapsenlapseni tykkää tästä ja myöskin hänen isänsä, jonka mielestä kirja on hauskaa luettavaa. Tätä voin siis suositella myös aikuisille!

Kiitos haastattelusta, Helena!

Vuoden libristi -palkinto on vuosittain myönnettävä tunnustus korkeatasoisesta kirja-alan ammattitaidosta: myyntihenkisyydestä, asiakaspalveluosaamisesta, yhteistyökyvystä ja aktiivisesta kiinnostuksesta kirjallisuuteen. Palkinnon myöntävät Libro ry, Kirjavälitys Oy ja Kirjakauppasäätiö.

Jaa

Lue myös