Akateeminen Kirjakauppa, Helsinki

14.05.2021

Miksi saaristo on sinulle tärkeä, Mika Ihamuotila?

Mika Ihamuotila: Tuhansien saarten maa (2021, Otava)

Katso kirjailijahaastatteluita:

Ismo & Angelika Leikola: Suo, kuokka ja Hollywood (2021, Siltala)

Mitä kirjoja kassissa, Anna Rimpelä?

Miki Liukkonen kertoo: Tämän kirjan olisin halunnut kirjoittaa

Akateeminen Kirjakauppa on laajan valikoiman perinteikäs kivijalkakirjakauppa, joka tunnetaan erityisesti kaksikielisyydestään ja monikielisestä valikoimastaan. Kirjakauppa on toiminut ihmisten ja ajatusten kohtaamispaikkana jo yli 120 vuotta.

Ensimmäinen Akateeminen avattiin Helsingin keskustaan heinäkuussa vuonna 1893. Kirjakaupan perustivat Alvar Renqvist ja Gösta Branders. He halusivat, että kirjakauppa on sivistyslaitos, jossa kirjallisuuden ystävät voivat kohdata toisensa korkeatasoisen palvelun ja uusimman kirjallisuuden parissa. Ketjulla on tällä hetkellä viisi myymälää Helsingissä, Tapiolassa, Tampereella, Turussa ja Vaasassa.

Akateeminen palvelee myös verkossa. Helsingin Kirjatalossa on käytössä “click and collect” -toiminto, ja käytetään Wolt-palvelua toimitusten hoitamiseen. Kirjatalosta löytyy Moomin Shop ja taidegalleria vaihtuvineen näyttelyineen, sekä kahvila Café Aalto.

”Alvar Aallon Kirjatalo Helsingissä täytti juuri 50 vuotta ja on kulttuurikohteena ainutlaatuinen. Myymälämme on tunnettu asiantuntevasta henkilökunnastaan ja mielenkiintoisista tapahtumista, mm. Kohtaamispaikoista”, Helsingin Akateemisen myymäläpäällikkö Aki Järvinen sanoo.

Miksi mukaan Kohtaamisia kirjakaupassa -hankkeeseen?

”Saimme vinkin kampanjasta Kirjakauppaliitosta ja konsepti tuntui heti todella kiinnostavalta. Akateeminen haluaa olla mukana kehittämässä tulevaisuuden kirjakauppaa ja erityisesti tapahtumien järjestäminen on ollut osa ydintoimintaamme jo vuosien ajan. Toiveenamme on tavoittaa kirjallisuudesta kiinnostunut yleisö kotisohvilta nyt, kun livetapahtumia ei voi koronan vuoksi järjestää. On ollut hienoa huomata, että kirjat ovat edelleen osa suomalaisten arkea ja varsinkin nyt kun vietetään paljon aikaa kotona”, myymäläpäällikkö toteaa.

Loppuvuosi on joulumyynnin aikaa

”Keskitymme nyt joulumyyntiin, vain muutama kirjailijahaastattelu on vielä tulossa viimeisenä viikonloppuna ennen jouluaattoa. Meillä esiintyy kirjailijoita laidasta laitaan – on isoja nimiä ja myös hieman tuntemattomampia kirjailjoita keskustelemassa. Pyrkimyksenä on tietysti olla aina mahdollisimman hyvin ajan hermolla. Joulukuussa meillä on aina erityisen paljon tarjouksia Ystäväklubimme jäsenille”, Aki kertoo.

Ystäväklubin jäsenyys tuo tullessaan runsaasti etuja kirjojen ystäville: alennuksia tuotteista ja tietoa uutuuskirjoista sekä kirjallisista tapahtumista. Tutustu ja liity täältä!

Tiesitkö?

Akateemisella Kirjakaupalla on oma kirjallisuuteen keskittyvä YouTube-kanava, AKATV. AKATV:ssä vierailee ajankohtaisia kirjailijoita ja kulttuurihenkilöitä sekä kirjojen ystäviä. Uusi jakso ilmestyy viikon jokaisena tiistaina.

“Akateeminen Kirjakauppa tarjoaa Helsingin laajimman kirjallisuusvalikoiman ja on kaupungin luonnollinen kohtaamispaikka. Olemme jo jonkin aikaa pohtineet kuinka toimia nyt, kun asiakkaiden tapaaminen kirjakaupassa on haasteellista. Haluamme olla ajankohtaisia, pysyä aktiivisena voimana yhteiskunnan tarinoissa ja ilmiöissä”, Magnus Brundin, Akateemisen Kirjakaupan toimitusjohtaja sanoo. Seuraa AKATV:tä täällä!

Kohtaamisia Akateemisessa Kirjakaupassa

Stig-Björn Nyberg on pitkään kirja-alalla eri tehtävissä toiminut, Akateemisen Kirjakaupan entinen johtaja. Syksyllä 2017 Nyberg julkaisi kirjan ”Kirjatalossa – Muistoja kirja-alalta ja vähän muualtakin”, jossa hän kertoo eloisasti työpaikkansa menneistä ja nykyisistä vuosista, kirja-alasta sekä mielenkiintoisista kirjailijoista:

Tove Jansson esiintyi vain kolme kertaa Akateemisen Kirjakaupan Kohtaamispaikalla. Sain hänet kuitenkin ylipuhuttua tulemaan kirjoittamaan omistuskirjoituksia 1990-luvun alussa. Tove toivoi kirjakaupassa rauhallisen paikan ja että minä olisin koko ajan lähettyvillä. Hän toivoi myös kirjoituspöydälle puoliksi viskillä ja vedellä täytetyn lasin sekä pari hyvää tussikynää.

Saapuessaan kirjakauppaan kello 16 Tuulikki Pietilän kanssa, häntä oli odottamassa ainakin sadan hengen jono, joka kiersi ja mutkitteli ensimmäisen kerroksen takaosasta Eteläesplanadin oville. Kun kirjakaupan ovet sulkeutuivat kello 20, jonoa riitti vielä puolen tunnin ajan. En tiedä kuinka monta kertaa jouduin täyttämään Toven lasin näiden neljän ja puolen tunnin aikana, kuitenkin useammin kuin kerran tunnissa. Kun viimeinen asiakas oli lähtenyt, Tove oli hyvin tyytyväinen ja ihmetteli aidosti suurta suosiotaan. Myös Tuulikki oli hyvillään, ja istuimme vielä hetken ja keskustelimme onnistuneesta tapahtumasta. Lähdön hetken koittaessa Tove nousi tuoliltaan, mutta jalat eivät kantaneet, ja hän vaipui lattialle eikä päässyt ylös, vaikka kuinka yritimme Tuulikin kanssa auttaa.

Mitä tehdä? Mietimme sitä hetken ja päätimme, että tilaan taksin Akateemisen eteen, koukkaan Toven syliini ja saatan heidät kotiin Tuulikin luo. Taksinkuljettaja empi aluksi, nähtyään minut kantamuksineni, ottaako meidät kyytiin vaiko ei. Kuultuaan, että ”Tässä on Tove Jansson, joka on nyrjäyttänyt nilkkansa eikä pysty kävelemään”, kuljettaja nousi nopeasti autosta, avasi takapenkin oven ja auttoi meidät istumaan. Ajomatka ei ollut montaa sataa metriä, mutta muistan sen hyvin, sillä Tove oli iloisella tuulella. ”Oj vad roligt”, hän toisti toistamistaan, ennen kuin taksi parin minuutin kuluttua pysähtyi Pietilän ulko-ovelle. Nappasin Toven uudestaan syliin, ja menimme hissillä Tuulikin kerrokseen. Astuessani Tove sylissäni huoneistoon, hän tokaisi: ”Nalle, vi tar ännu en vhisky”. ”Ettekä ota”, murahti Tuulikki suomeksi. ”Nalle menee nyt heti kotiin ja sinä rupeat nukkumaan.” Niin jouduin kuivin suin lähtemään, mutta kotona korkkasin olutpullon ja mietin, kuinka jännittävän monipuolinen kirjakauppiaan työ onkaan.”

Lukeminen tekee hyvää! Tervetuloa Akateemiseen Kirjakauppaan!

Vuoden 2020 kirjahaastatteluita:

Katarina Baer ja Kalle Koponen: Kiinan suurin harppaus – Päämääränä maailman valvotuin kansa, 2020, Teos

Johanna Blomqvist: Hypertodellisuus, 2020, Basam Books

Ville Eerola: Nuori Waltari, 2020, Docendo

Maria Ekman-Kolari: Allan Hjelt : entreprenör i brytningstider, 2020, Förlaget M

Miia Halme-Tuomisaari: Kaikki kotona, 2020, Kirjapaja

Hanna Huttunen: Kivuton, 2020, Basam Books

Jyrki Nummi: Väinö Linna – Tunnettu ja tuntematon, 2020, WSOY

Kaisa Raittila: Yhteyden rakentajat – kohti kaikille avointa kirkkoa, 2020, Kirjapaja

Panu Rajala: Päivä on tehnyt kierroksensa, 2020, Siltala

Antto Terras: Roast, 2020, Into

Finlandia-voittajat Akateemisessa

AKATV: Mitä rakkaus merkitsee, Johannes Ekholm?
AKATV: Posin kautta, Max Seeck!
AVATV: ”Mitäs sanot tästä pahasta pojasta?” – Valearkkitehti Kasper Strömman joulupiparit

Yhteystiedot
Osoite: Kirjatalo, Keskuskatu 1, 00100 Helsinki
Kotisivut: www.akateeminen.com
Facebook:
Akateeminen Kirjakauppa

Jaa

Lue myös